V současné době má asociace 250 členů, z toho je 146 registrovaných online.

REVIEW AMPER Market- č.308 k datu 1.12.2021

 Dodávky z Ruska jsou stabilně kolem 3000 GWh denně (součet NS, Mallnow a Kapušany). Slibované navýšení nikde a na trhu jsou opět obavy, že k němu nedojde ani v prosinci. Je už asi vlastně jedno, jak se zástupci Ruska (včetně toho nejvyššího) vyjádří, protože se zatím všechny sliby ukázaly jako lživé. Dokud prostě trh neuvidí plyn v trubkách, zůstává nám jediná jistota: extrémní volatilita

. Spot na elektřině lítá mezi 200 a 100 EUR/MWh za denní base podle toho, jestli v Německu fouká, nebo nefouká. Kontrakty na příští měsíce letí, se studenějším výhledem. Příští týden letí dokonce o 60 EUR ze dne na den a o více než 100 EUR od pátku.

Nejbližší měsíční kontrakty na plyn rostou a blíží se ke 100 EUR/MWh. Němci ale mají pořád „železné nervy“ (natřené zelenou nerezovou barvou), kromě toho, že si dávají na čas se schválením NS2 (asi logicky nechtějí vypadat, že se nechají vydírat), tak minulý týden se nechala nová vláda slyšet, že nechtějí dovolit pokles EUA pod 60 EUR/t a nadále odmítají jádro a chtějí 80 % z OZE do roku 2030. Od roku 2017 je pokles ze 'špinavých' zdrojů vyšší než nárůst čistých. Takže elektřina bude levná, ale nebude to hned.

V pondělí čínský regulátor signalizoval budoucí regulace cen uhlí. Přesně řekl, že komise „povolala klíčové těžaře, aby jim poradila, jak zlepšit mechanismus určování cen uhlí.“ Což zní dosti úsměvně, když vezmeme v potaz, že hlavním důvodem růstu cen uhlí, bylo právě omezení vlastní produkce a neoficiální blokace Australského uhlí ze stany regulátorů. Každopádně tento signál měl za následek pád cen čínského uhlí o skoro 6 % za den. Minulý týden výrazně spadla i ropa, kvůli obavám z nové varianty Covidu a po včerejší přestávce dnes opět padá, poté co šéf Moderny zpochybnil účinnost vakcíny proti variantě Omicron.

Ve světle tohoto velkého pádu lze předpokládat, že OPEC+ pozdrží své plány na navýšení produkce. FED už připustil, že by mohli urychlit konec nákupů aktiv a připravit si prostor pro dřívější růst sazeb. Což by se sebou mohlo přinést další výprodeje na akciích.

Pořád jsou ale prohlášení navzdory extrémní inflaci nepochopitelně velmi opatrná.

Zkráceně ve světě trhy padají, ale v Evropě energie díky Rusku jsou pořád našponované a nálada býčí.

Vývoj PXE CZ BL CAL na příští rok a kurzu ČNB (CZK/EUR) za posledních 6 měsíců BL CAL-21 BL CZK/EUR Jul Aug Sep Oct Nov 60